3LHD osvojio 1. nagradu u Kini

19.06.2007.

U kineskom gradu Xi´anu, nekadašnjoj prijestolnici i svjetskom turističkom odredištu, gdje se nalazi grobnica Ratnika od terakote, hrvatski arhitektonski studio 3LHD osvojio je 1. nagradu na međunarodnom arhitektonskom natječaju Novi Put Svile - Kulturni Park! Grad Xi´an, kineska prijestolnica tijekom 13 dinastija, želi ponovo postati kulturno središte Kine te je 2006. godine raspisao arhitektonski natječaj za tematski park. To je dio šireg projekta, nazvanog Park Novog Puta Svile, čiji je cilj istražiti utjecaj globalnih komunikacija na prožimanje kultura, jer Xi´an je, kao nekadašnje polazište drevnog Puta svile, jedno od mjesta na kojima su se Europa i Azija dodirivale i gdje su komunicirale.
Arhitektonski je zadatak bio na lokaciji novog parka s jezerom osmisliti i izraditi 9 različitih područja s 9 pripadajućih im kuća - "kulturno-povijesnih zona" - što bi predstavljale 9 regija na koje je utjecao Put svile, od Europe (Zapadna, Istočna, Mediteran i Skandinavija), preko Male Azije (turska i hebrejska zona), do Perzije te konačno Kine. Za područje Istočne Europe 1. nagradu su osvojili arhitekti iz studija 3LHD.
Hrvatski arhitekti su se tako našli u društvu odabranih arhitekata, kao što su Massimiliano Fuksas, Snohetta Architects, Nox, Atelier Big City i Antoine Predock. Vrlo jaka konkurencija uključivala je i neke velike svjetske arhitektonske studije kao Dominique Perrault, 3xNielsen, Odile Decs i drugi. 
 Više o projektu ovdje.

Previous