Apartmani Amarin
realizacija, Rovinj, 2013.

Apartmansko naselje Amarin smješteno je sjeverno od grada Rovinja, okruženo gustom vegetacijom. Uz 272 postojeća apartmana, na mjestu starih substandardnih apartmana koji su uklonjeni napravljeno je 190 novih. Smještaj novih objekata djelomično je određen pješačkim putovima koji se iz postojećeg nastavljaju u novo naselje, te blagim nagibom parcele od sjevera prema jugu (prema moru). Koncept naselja bio je, osim ugodnog interijera, osmisliti intiman i kvalitetan vanjski prostor koji prati svaki apartman.
Uspostavom novih komunikacijskih koridora na parceli formirane su nepravilne čestice, svojevrsni otoci u zelenilu na kojima su grupirane jedinice apartmana. Osnovni modularni element - smještajna jedinica se prostornim varijacijama i rotacijama multiplicira i grupira u blokove tj.klastere. Ti klasteri se međusobno razlikuju po koloritu materijala kojim se tretiraju pročelja objekata. Jedinice se dovode u prostorni međuodnos formiranjem praznina i atrija. Na taj su način stvoreni mikroambijenti, intimni prostori za boravak. Vanjski prostor u naselju je gradiran od intimnog - atrij, polujavnog - susjedstvo, do javnog - putovi kroz naselje.
Tema oblikovanja bila je razviti prepoznatljiv arhitektonski jezik pomoću kojeg se objekti dovode u vezu i određuje im se pripadnost bloku tj.klasteru. Slijedom toga razvijen je koncept "intimiziranja smještajnih jedinica" stvaranjem manjih ili većih poteza mikroambijenata. Alati za razvijanje tog koncepta su oblikovanje volumena (loggia, atrij, vrt, terasa) i izbor materijala (gruba žbuka, keramika, drvo, pergole, vegetacija) iz kojeg je izvučen prepoznatljiv kolorit upotrijebljen u arhitekturi objekata.
Apartmani se sastoje od dva osnovna tipa - dvoetažnog sa prostorom za boravak, blagovanje, kuhinjom, wc-om, terasom i vrtom te sa 2 spavaće sobe i kupaonicom na katu i jednoetažnog s prostorom za boravak, blagovanje, kuhinjom, spavaćom sobom, kupaonicom te terasom. Osim apartmana, na parceli su smještene i tehničke prostorije s prostorijom za spremačice (odlaganje čistog i prljavog rublja), sanitarnim čvorom i prostorijom za instalacije.
Amarin je isključivo pješački, unutar naselja nema automobila a parking je predviđen na rubovima naselja. Glavne pješačke komunikacije unutar naselja nalaze se između blokova, odakle pješačke staze vode do ulaza u svaki pojedini apartman. Pješački putovi i staze su slobodno oblikovani u odnosu na prirodni nagib terena na lokaciji. Krovovi prate nagib terena i imaju završni sloj od krupnijeg kamenog drobljenca, fasade su izvedene od bijele žbuke i keramike u bojama pojedinih klastera. Vanjske terase izvode se od drveta, imaju drvene pergole a intimu na njima osigurava zeleni zid bilja koje raste uz konstrukciju.
Vizualni identitet naselja te signalizacijski sustav i grafiku u prostoru razvili su Lana Cavar i Luka Predragović. Kao dio vizualnog identiteta naselja hrvatska ilustratorica OKO izradila je ilustracije aplicirane u unutrašnjosti apartmana i na signalizaciji naselja. Inspiracija za vizualni identitet i ilustracije bile su tradicionalne istarske nošnje i životinje specifične za istarsko podneblje - boškarin (Ciprijan), istarska ovca (Barbara), istarski magarac (Pepi), riđoglavi gnjurac (Vanda) i pčela (Keko). Apartmani su opremljeni sofama Revolve hrvatskog proizvođača Kvadra koje potpisuju Numen/ForUse + Bratović&Borovnjak, te ILI_ILI lampama čiji je autor Grupa. Koncept rasvjetnih tijela za Amarin neposredno se nadovezao na kolorit arhitekture naselja - s idejom prepoznatljivosti pojedinog bloka, slagane su kombinacije sjenila lampi.

NAZIV PROJEKTA Apartmani Amarin

BROJ PROJEKTA 210

PROGRAM stanovanje, turizam

STATUS realizacija

GRADNJA 2012-2013

LOKACIJA Hrvatska, Rovinj, Turistička zona ''Monsena-Valdaliso''

OBUHVAT 31387 m²

BRUTO POVRŠINA 14971 m²

VOLUMEN 46945 m³

TLOCRTNA POVRŠINA 8603 m²

KLIJENT Maistra

AUTOR 3LHD

PROJEKTNI TIM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Hrvoje Bilandžić, Koraljka Brebrić Kleončić, Ivan Ćurković, Tina Galešić, Nives Krsnik Rister, Leon Lazaneo, Kristina Marković, Eugen Popović, Krunoslav Szoersen, Dijana Vandekar

DIZAJN SIGNALIZACIJSKOG SUSTAVA I GRAFIKE U PROSTORU Lana Cavar, Luka Predragović

VIZUALNI IDENTITET GRAĐEVINE Lana Cavar, Luka Predragović

ILUSTRACIJE ZA UNUTRAŠNJE UREĐENJE I SIGNALIZACIJU NASELJA OKO

PROJEKT KONSTRUKCIJE Radionica statike - Branko Galić

PROJEKT VODOVODA I ODVODNJE Termotehnika - Vladimir Paun

PROJEKT TERMOTEHNIČKIH INSTALACIJA Termotehnika - Vladimir Paun

PROJEKT ELEKTROINSTALACIJA NOVATEC - Dušan Repac

PROJEKT ZAŠTITE OD POŽARA NOVATEC - Dušan Repac

PROJEKT OBORINSKE ODVODNJE A.G.I. - Feručo Jugovac

PROJEKT KRAJOBRAZNE ARHITEKTURE Studio Kappo - Katja Sošić

PROJEKT ZAŠTITE OD POŽARA / STRATEGIJE / SIGURNOSTI Inspekting - Maksim Carević

FIZIKA ZGRADE, PROJEKT DETALJA AKFZ studio - Mateo Biluš

VIZUALIZACIJE Boris Goreta

FOTOGRAFIJA Miljenko Bernfest, Ognjen Maravić, Igor Zirojević, 3LHD