Dvorac Janković
realizacija, Suhopolje, 2013.

Polazište za izradu ovoga projekta bila je potreba za spašavanjem kulturno, povijesno i arhitektonski vrijednoga dvorca Janković u Suhopolju od njegova daljnjega propadanja. Dvorac ima svojstvo kulturnog dobra a njegovu obnovu i prenamjenu u centar za posjetitelje pokrenula je Virovitičko-podravska županija kako bi ga spasila od daljnjeg propadanja. Projekt se financira sredstvima iz EU fondova. 3LHD je autor arhitektonskog projekta obnove. Povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen je kao objekt prirode i kao spomenik vrtne arhitekture. Nažalost, zatečeno stanje dvorca i perivoja bilo je izuzetno loše. Kako bi se zaustavilo daljnje propadanje tog vrijednog kulturnog dobra, predložena je prenamjena dvorca u centar za posjetitelje. Obnova dvorca i njegova nova funkcija vratit će dvorcu značaj koji je s vremenom izgubio te će utjecati i na promociju samoga Suhopolja u kojemu se nalazi, kao i na daljnji razvoj lokalne zajednice. Sadržaji za goste uključivat će multimedijalni prostor, suvenirnicu te smještajne i ugostiteljske kapacitete. Obnovu dvorca prati i obnova povijesnoga perivoja u kojemu je smješten i s kojim čini nedjeljivu pejsažno-graditeljsku cjelinu.
Projekt obnove Dvorca Janković u Suhopolju jedan je od najvećih i najznačajnijih projekata Virovitičko-podravske županije. Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. Partneri na projektu su Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Gradski muzej Virovitica i Općina Suhopolje. Sufinanciranje je bespovratnim sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupni prihvatljivi troškovi projekt iznose 39.767.716,50, od čega su bespovratna sredstva 33.149.096,67 kuna.

NAZIV PROJEKTA Dvorac Janković

BROJ PROJEKTA 218

PROGRAM javno, turizam

STATUS realizacija

PROJEKTIRANJE 2013-2013

GRADNJA 2017-2019

LOKACIJA Hrvatska, Suhopolje

OBUHVAT 74430 m²

BRUTO POVRŠINA 2890 m²

VOLUMEN 13620 m³

TLOCRTNA POVRŠINA 1280 m²

KLIJENT Općina Suhopolje

AUTOR 3LHD

PROJEKTNI TIM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Kristina Marković, Zoran Šuša, Krunoslav Szoersen, Dragana Šimić, Vesna Jelušić, Dijana Vandekar, Larisa Čišić, Valentina Nemet

SURADNICI PROJEKTNOG TIMA Ivana Šajn

PROJEKT KONSTRUKCIJE Studio Arhing - Juraj Pojatina

PROJEKT STROJARSKIH INSTALACIJA Eksperterm - Igor Karačić, Mislav Pepeš

PROJEKT VODOVODA I ODVODNJE Ivan Vajdić

PROJEKT ELEKTROINSTALACIJA ETS - Farago - Gordana Duić

PROJEKT SPRINKLER INSTALACIJE Sprinkler - Branimir Samac

PROJEKT ZAŠTITE OD POŽARA / STRATEGIJE / SIGURNOSTI Flamit - Željko Mužević

PROJEKT TEHNOLOGIJE KUHINJE Dekode - Zoran Divjak

FIZIKA ZGRADE, PROJEKT DETALJA AKFZ studio - Mateo Biluš

PROJEKT BAZENSKE TEHNIKE Vodotehnika-projekt - Nenad Šutevski

PROJEKT SVJETLOTEHNIKE Ortoforma - Ninoslav Kušter

PROJEKT KRAJOBRAZNE ARHITEKTURE Kristina Lukačević
Vrtni Design - Luka Brnić

KONZERVATORSKA STUDIJA Biserka Bilušić Dumbović

RESTAURATORSKO-ISTRAŽIVAČKI RADOVI Vjekoslav Varšić

VIZUALIZACIJE Boris Goreta , Mario Harni, Branimir Turčić