Neboder 123
projekt, Zagreb, 2006.

Poslovni toranj 123 je natječajni projekt za novi poslovni toranj i najvišu zgradu u Zagrebu i Hrvatskoj. Koncept projekta temeljen je na percepciji nedostatka kvalitetnog urbanog javnog prostora na užoj i široj lokaciji. Analiza je pokazala koegzistenciju dviju matrica - modernističke urbane i relikta ruralne koju je apsorbirao gradski prostor - pokazavši da oba modela nemaju dovoljno kvalitetnog javnog prostora.Urbanim koncipiranjem čitave ulazne avenije u Zagreb kao glavne zone poslovnih vertikala dobiva se posve nova percepcija ulazne slike grada.
Novi Poslovni toranj 123 je glavni akcent tog prostora i sa visinom od 123 metra i naprednom DIAGRID konstrukcijom bit će najsuvremenija građevina u gradu. Riječ je o dijagonalnom konstruktivnom konceptu kojeg odlikuju čvrstoća, sigurnost i ekonomičnost. Trapezoidni tlocrtni oblik je potpuno oslobođen stupova i omogućuje različite tlocrtne rasporede. Sadržaji unutar tornja podijeljeni su na poslovne i javne. U prizemlju je visoki, više-etažni lobby pristupačan iz više smjerova i sa više razina, a takvi javni sadržaji se javljaju i na pola visine Tornja (cafe i restaurant), te na zadnjoj etaži na kojoj je predviđen vidikovac sa pogledom od 360° i Muzej urbanističkog razvoja Zagreba. Prostor krova rezerviran je za helidrom. Poslovni toranj 123 bit će najviša zgrada u Hrvatskoj i regiji.

NAZIV PROJEKTA Neboder 123

BROJ PROJEKTA 138

PROGRAM javno, urbanizam, poslovno

STATUS projekt

PROJEKTIRANJE 2006-2006

LOKACIJA Hrvatska, Zagreb, križanje Ljubljanska avenija - Selska cesta

OBUHVAT 3689 m²

BRUTO POVRŠINA 44347 m²

VOLUMEN 121032 m³

TLOCRTNA POVRŠINA 984 m²

NADMORSKA VISINA 117 m

KLIJENT Donji Grad

AUTOR 3LHD

PROJEKTNI TIM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Nives Krsnik Rister, Margareta Spajić, Krunoslav Szoersen

SURADNICI PROJEKTNOG TIMA Irena Mažer Hranuelli, Ljerka Vučić

PROJEKT KONSTRUKCIJE Palijan - Ivan Palijan

REDATELJ Nebojša Slijepčević

PROJEKT TERMOTEHNIČKIH INSTALACIJA Termoinženjering projektiranje - Mario Lukenda

PROJEKT FASADE ADH - Marija Drmić

VIZUALIZACIJE Boris Goreta
Freya

ZRAČNA FOTOGRAFIJA Studio HRG

FOTOGRAFIJA Domagoj Blažević

LINKOVI http://www.archiportale.com/progetti/schedaProgetto.asp?origine=ultimiprog&IdProg=2130
http://news.zhulong.com/tech/dt/read44738.htm
http://www.166js.com/ynxw/s_ynxw.aspx?tid=1560