Poslovni neboder Miramare
projekt, Zagreb, 2009.

Na prostoru natječajnog projekta, križanju ulica Miramarska i Bednjanska sudaraju se dva urbanistička koncepta grada; sjeverni sa čvrstim blokovima donjeg grada zaustavljenih željezničkom prugom i južni, primarno razvijen uz Vukovarsku ulicu, naglašeno modernističkog karaktera s dominantnim zgradama uglavnom javnog i društvenog karaktera.
Koncept nagrađenog projekta proizlazi iz oblikovanja jedinstvenog objekta koji će u sebi pomiriti okolnu urbanističku matricu i  zadovoljiti zadani program. Rješenje s dva međusobno povezana volumena, tornja s 20 etaža i nižeg dijela s 5 etaža, objedinilo je planirane ciljeve i ostvarilo kvalitetan odnos sa susjednim građevinama. Međuprostor dvaju volumena - poluotvoreni atriji, povezuju unutarnji prostor poslovnog centra s okolnim javnim pješačkim površinama. U podzemnom dijelu poslovnog centra smještena je garaža za preko 400 vozila, a prizemlje je prostor pristupa centru, sa javnim trgovačko-ugostiteljskim sadržaji. Više etaže zgrade rezervirane su za poslovne korisnike, dok najviša etaža pripada vidikovcu s kojeg se pruža jedinstven pogled na panoramu Zagreba. Jednostavnim, istovremeno iznimno atraktivnim efektom oblikovanja pročelja uvlačenjem i izvlačenjem staklenih modula, zgrada poslovnog centra Miramare dobila je prepoznatljivost, jedinstvenost  i posebnu vrijednost.

NAZIV PROJEKTA Poslovni neboder Miramare

BROJ PROJEKTA 172

PROGRAM poslovno

STATUS projekt

PROJEKTIRANJE 2009-2009

LOKACIJA Hrvatska, Zagreb, MIramarska Bednjanska

OBUHVAT 4037 m²

BRUTO POVRŠINA 37088 m²

TLOCRTNA POVRŠINA 2202 m²

NADMORSKA VISINA 117 m

AUTOR 3LHD

PROJEKTNI TIM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Tin Kavurić, Krunoslav Szoersen, Joško Kotula

PROJEKT KONSTRUKCIJE Tehničke konstrukcije - Nikola Miletić

PROJEKT STROJARSKIH INSTALACIJA Integral ZM - Željko Kukić

PROJEKT VODOVODA I ODVODNJE Integral ZM - Radoslav Kraljević

PROJEKT ELEKTROINSTALACIJA Integral ZM - Marijan Ristić

FIZIKA ZGRADE, PROJEKT DETALJA Mateo Biluš

PROJEKT ZAŠTITE OD POŽARA / STRATEGIJE / SIGURNOSTI Inspekting - Milan Carević

KONZULTANT FASADE Feal Hrvatska - Damir Šimunović
Etzel Fec - Zoran Stevanović

POSEBNI PROJEKTI Damin - Ivan Samac

PROJEKT DIZALA Lift Modus - Rok Pietri

VIZUALIZACIJE Freya