Urbana revitalizacije zone bivše tvornice Gredelj

Zagreb

Geolokacija
45°48'12.34''N 15°59'8.92''E
Adresa
Grad
Zagreb
Država
Hrvatska

Napuštena Industrijska zona Gredelj najbliža povijesnoj jezgri prostire se između Branimirove i Vukovarske te željezničkog i autobusnog kolodvora. Ta površina od 45 hektara jedan je od najvažnijih prostornih potencijala Grada Zagreba i udaljena je od centra svega 15 minuta hoda.

Uređenje ovog prostora prilika je da se riješi jedan od najvećih urbanističkih problema Zagreba – nepovezanost sjevera i juga, koji su zbog željezničke pruge spojeni u samo tri točke. Kako bi se ostvarilo potpuno prožimanje s Donjim gradom potrebno je podići prugu koja je u ostatku grada već u zraku.

Sustavnim pristupom Gredelj bi mogao postati dio suvremene gradske jezgre uklopljen u njeno tkivo. Takav ambijent može ponuditi uvjete za kvalitetan život i rad stanovnicima svih dobi, životnih stilova i socijalnog statusa. Nova izgradnja ne znači brisanje postojećeg identiteta prostora - vrijedni elementi industrijske baštine tvornice Gredelj zadržali bi se i ostali sačuvani, uz prihvaćanje suvremene arhitekture.

Revitalizirana baština integrirana u javni prostor postaje suvremena interpretacija ali i logično proširenje Lenucijeve potkove. Nastaje javni potez gdje se parkovi, zelene površine i trgovi prožimaju sa sadržajima kao što su tržnica, muzej ili nova scena zagrebačkog HNK. Tako nastaje vitalan i sadržajno raznolik urbani ambijent jedinstvenog karaktera. Planiraju se i ostali sadržaji važni za funkcioniranje grada, kao što su škole, fakulteti i funkcije javne uprave.

Urbanističko rješenje bloka je samo okvir za buduće arhitekte pojedinih zgrada, čija će različita rješenja pridonijeti vizualnoj raznolikosti kvarta.
Izmještanjem postojećeg autobusnog kolodvora podzemno na glavnu gradsku os ostvarilo bi se povezivanje s postojećim željezničkim kolodvorom. Tako nastaje prometni HUB koji olakšava tranzit putnika i jača vezu Zagreba s ostatkom Hrvatske i svijetom.
Planom se prihvaćaju suvremeni trendovi urbanog razvoja uspješno provedeni u mnogim europskim gradovima kao što su Munchen, Oslo ili Zurich na sličnim, napuštenim industrijskim lokacijama. Rezultat takvih projekata je izbalansiran i održiv urbani krajolik.
 

Fact Sheet

naziv projekta

Urbana revitalizacije zone bivše tvornice Gredelj

broj projekta

279

program

javno, kultura, stanovanje, urbanizam, ponovna upotreba

status

projekt

projektiranje

2018 - 2019

Lokacija

Hrvatska, Zagreb,

Površina parcele

543000 m²

autor

3LHD, de Architekten Cie., PwC, Colliers International, M&S Partners, Institut IGH, HDC

klijent

Grad Zagreb, Europska banka za obnovu i razvoj

Urbanizam

Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Zoran Šuša, Goran Mraović, Ida Ister, Ante Peović; de Architekten Cie. - Branimir Medić, Sunčana Rapaić

Strategija

HDC - Zoran Kasum, Ružica Herceg

Istraživanje tržišta

Colliers International - Vedrana Likan, Klara Matić, Filip Dumbović

Promet i infrastruktura

Institut IGH - Nina Dražin Lovrec, Stjepan Kralj, Slobodan Kljajić, Tomislav Pervan, Dubravka Dujmović

Pravno savjetovanje

M&S Partners - Andrej Šooš Maceljski, Nikola Berović, M&S Partners

Konzultanti

PwC - Matthias Eicher, Olena Chekmezova, Hrvoje Cesar

Film: Urbana revitalizacija zone Gredelj

Animacija i tekst - Boris Goreta, Ida Ister; Tekst čitao - Ivan Kojundžić, Lizette Villaverde; Snimatelj zvuka - Berko Muratović


Skice

Vizualizacije

Video

Back to top Back to projects