Zeleni paviljon_Restoran
Zagreb
16° 1' 46'' E
Najvažniji element i inspiracija za ovaj projekt je sama lokacija sa izuzetno kvalitetnim postojećim visokim zelenilom, koje je gusto raspoređeno po čitavoj parceli i koje se sa zapada postepeno razrjeđuje prema istočnom rubu parcele. Ideja novog Paviljona / Restorana je da konstruira prostor maksimalno uvažavajući kvalitetno visoko drveće na parceli, čijim se mapiranjem potpuno definira preostali mogući teritorij za izgradnju. Podizanjem "izrezanog" zelenog teritorija u zrak, dobiva se prostor "ispod". Duž cijelog ruba krova formirana je tzv. vegetativna streha, osnovni oblikovni i funkcionalni element i sezonski regulator svjetla.
Da bi se povećala transparentnost prostora oko stabala se stvaraju otvoreni prostori atrija, koji puštaju svjetlost u sve dijelove objekta i omogućuju vizualnu i fizičku povezanost s prirodnim okolišem. Veliki ulazni atrij je i glavni ulazni trg, mjesto okupljanja, otvorena terasa i glavni ulaz u sve prostore objekta. Smještaj glavnih restorana (menze i a'la carte) je uz dva glavna atrija objekta. Prostor menze je okrenut na Park Šumu na zapadu i sa kliznim stijenama je omogućeno njegovo proširenje na vanjski prostor.
Mali privremeni objekti i staklenici oduvijek prisutni po cijelom Kampusu, poslužili su kao inspiracija za smještajni dio s 10 apartmana. Apartmani su zamišljeni kao slobodno stojeći paviljoni, podignuti na krov kako bi im se osigurala privatnost. Oko apartmana po čitavom krovu, formirane su zone gredica sa različitim sadnicama, koje mogu služiti i u edukativne svrhe.
Ideja je napraviti održivu kuću, koja će i materijalima i izgradnjom doprinositi okolini u svakom pogledu. Krov i njegova vegetativna prepuštena streha odlični su regulatori topline, a debeli pokrivač koji štiti, čuva kuću od hladnoće zimi i vrućine ljeti.
Krajobrazno rješenje je integralni dio osnovnog koncepta arhitekture i čitave parcele. Najveći dio površine krova prekrivaju sukulenti tipični za krovne vrtove, ostale površine su organizirane u pravilne forme inspirirane uzgojnim prostorima za biljke.
Fact Sheet
naziv projekta
Zeleni paviljon_Restoran
broj projekta
187
program
javno, kultura, obrazovanje, stanovanje
status
realizacija
projektiranje
2010 - 2010
Gradnja
2014 - 2021
Lokacija
Hrvatska, Zagreb, Tvrtka Miloša / Kampus Agronomskog i Šumarskog fakulteta
Površina parcele
4536 m²
Površina građevine
1600 m²
Tlocrt
1702 m²
nadmorska visina
130.2 m
autor
3LHD
klijent
Sveučilište u Zagrebu
Projektni tim
Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Nevena Kuzmanić, Sanja Jasika Lovrić, Vesna Šoić, Leon Lazaneo, Eugen Popović, Ivana Šajn, Nives Krsnik Rister, Koraljka Brebrić Kleončić
Suradnici projektnog tima
Anna Kocsis
Projekt krajobrazne arhitekture
Ines Hrdalo
Projekt konstrukcije
KAP4 - Nikola Miletić
Projekt tehnologije kuhinje
Dekode - Zoran Divjak
Projekt termotehničkih instalacija
Ured Tri T - Mario Lukenda
Projekt vodovoda i odvodnje
Hit-projekt - Slavko Šimunović
Projekt elektroinstalacija
Nova-lux - Zlatko Galić
Fizika zgrade
AKFZ studio - Mateo Biluš
Troškovnik
Forel projekt - Lucija Ivas
Konzultant troškova
Josip Karaman, Mediha Ahmetović
Vizualizacije
Boris Goreta
Fotografija
Jure Živković