Objavljene nominacije za nagradu Mies van der Rohe

02.02.2021.

Objavljene su nominacije za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu -  Mies Van der Rohe 2022. Među nominiranim radovima dva su 3LHD-ova projekta - rekonstrukcija kina Uranija i Grand Park Hotel Rovinj. Iz Hrvatske je nominirano ukupno 10 radova različitih tipologija.
Nezavisni europski stručnjaci, nacionalna udruženja arhitekata i odbor dodjele nagrade nominirali su ukupno 449 projekata iz 41 zemlje. Nagradu Mies van der Rohe svake dvije godine dodjeljuje Europska komisija i Fondacija Mies Van der Rohe od 1987. U konkurenciju za nominacije ulaze projekti europskih arhitekata završeni u protekle dvije godine. Ovo izdanje će zbog specifične situacije s virusom Covid-19 obuhvatiti period od 2.5 godine.
Na 449 projekata koji su završeni između listopada 2018. i listopada 2020. u rujnu ove godine dodat će se novi nominirani projekti koji će biti završeni između studenog 2020. i travnja 2021. Projekti koji ulaze u uži krug bit će objavljeni u siječnju 2022., finalisti u veljači a pobjednik u travnju 2022.
Među tipologijama predvode rekonstrukcije postojećih građevina, njih je među nominiranima čak četvrtina. Povećava se broj obiteljskih kuća, višestambenih projekata i obrazovnih ustanova, dok je broj projekata iz kulture smanjen u odnosu na prošla izdanja. 
 O nagradi saznajte više ovdje.

Previous