Predstavljen Sportsko - poslovni kompleks "Lora" u Splitu

25.10.2007.

Sportsko - poslovni kompleks "Lora", u sklopu kojeg se gradi multifunkcionalna sportska dvorana za potrebe održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, danas je po prvi puta predstavljen splitskoj i hrvatskoj javnosti. Zajednički projekt tvrtki Konstruktor, Institut građevinarstva Hrvatske i Dalekovod, predstavili su gradonačelnik grada Splita Ivan Kuret, direktor zajedničke tvrtke Konzorcija "Sportski grad TPN" Vice Dodig, glavni projektant IGH Dražen Pejković i arhitekt Saša Begović iz arhitektonskog studija 3LHD koji ujedino je i voditelj novog splitskog ureda.
Sportsko-poslovni kompleks "Lora" nalazi se unutar nekadašnje splitske sjeverne luke, a sadržavat će veliku sportsku dvoranu površine 23.000 m2, komercijalni prostor od ukupno 33.000 m2, garažni prostor od 44.000 m2 i poslovni toranj od 27.000 m2. Centralni dio kompleksa upravo je multifunkcionalna sportska dvorana kapaciteta 12.000 sjedećih mjesta koja će se, osim za sportske priredbe, koristiti i za brojna kulturna, zabavna i poslovna događanja. Projekt se izvodi po idejnom rješenju studija 3LHD koji je pobjedio na pozivnom natječaju. Prvonagrađeni rad odlikuje s arhitektonskim izražajem kao što su jednostanost linija objedinjeno s mediteranskim ugođajem.
Vice Dodig, direktor tvrtke Sportski grad TPN sa zadovoljstvom je najavio skori početak radova na 140 milijuna Eura vrijednom kompleksu koji će biti dovršen u dvije etape; sportski dio do 30. prosinca 2008. a komercijalni dio kompleksa do prosinca 2010. godine. Predstavnici Grada, Konzorcija i 3LHD arhitekata zajednički su potvrdili kako će dvorana biti dovršena u zadanom roku, a Split ugostiti svjetsku rukometnu elitu. 
Gradonačelnik Ivan Kuret istaknuo je ovaj projekt kao jedno od najvećih kapitalnih ulaganja u grad Split nakon Mediteranskih igara prije gotovo 30 godina. Dodao je kako će izgradnja nove višenamjenske dvorane zasigurno omogućiti Splitu da se svrsta uz bok europskih gradova sa snažnom sportskom infrastrukturom. 
Javnoj prezentaciji održanoj na samoj lokaciji budućeg kompleksa prisustvovala je i cjelokupna Hrvatska rukometna reprezentacija te predstavnici Hrvatskog rukometnog saveza. 
 Više o projektu ovdje.

Previous