WAF Svjetski festival arhitekture 2008 - kategorija sport

Emap

24. October 2008

Na prvom svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni dvorana Bale u srijedu je osvojila prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata. U konkurenciji građevina poput Wembley arene, Water Cube olimpijskog bazena i Teniskog centra u Pekingu, mala sportska dvorana iz istarskog gradića Bale osvojila je žiri.
Dvorana Bale primjer je uklopljenosti suvremene arhitekture u tradicionalni kontekst. Lokalni motiv suhozida reinterpretiran je u novoj tehnologiji prefabriciranih elemenata fasade. Kao najveći objekt u mjestu uz crkvu, dvorana Bale je uz svoju primarnu funkciju školske sportske dvorane postala mjestom javnih gradskih događanja  i društvenih sadržaja grada. 
Prema riječima žirija kvaliteta u arhitekturi postoji u svim mjerilima, veličina nije važna, kao ni globalna prepoznatljivost, a ključno pitanje za odabir pobjednika bio je utjecaj koji određeni projekt ima na život zajednice kojoj služi bila ona mala ili velika. 
Osvajanjem ove nagrade dvorana Bale ušla je u natjecanje za građevinu godine, titulu koja će pripasti jednom od 16 pobjednika kategorija. Proglašenje se očekuje danas u 20:00 sati, kada se završnom ceremonijom  i zatvara Prvi svjetski festival arhitekture.

 

Previous