Delta i Porto Baroš

Rijeka

Geolokacija
45°21'0'' N
14°26'0'' E
Adresa
Delta
Grad
Rijeka
Država
Hrvatska

Najveći izazov za razvoj područja Delte i Luke Baroša je zahtjev za smještanjem planiranog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u blizini istočnog dijela master plana Delte. 

Koncept se temelji na uspostavi novih ekoloških zelenih prolaza i stvaranju Novog centralnog gradskog parka. Za Rijeku je ovakav novi zeleni prostor ključan jer ima jako mali postotak zelenih i otvorenih područja za opuštanje. Novi Eko-koridor prostirat će se od kanala Riječine na sjeveru sve do mora tj. ušća rijeke – Delte. Prirodno bi se spuštao sve do mora, ekološki regenerirajući desnu obalu Riječine u poželjno mjesto za cjelogodišnju upotrebu.

Nova je topografija Eko-koridora oblikovana da objedini sjever i jug Delte. Ona stvara veliki broj zanimljivih pješačkih vizura i omogućava mnogo novih konekcija i polu-razina, nove kvalitetne interaktivne društvene i javne prostore. Prekriva i vizualno „skriva“ Tvornicu za tretiranje otpadnih voda i štiti prostor masterplana od buke koja dolazi iz kontejnerskog terminala na istoku. Ujedno omogućuje isplativu izgradnju podzemnih garaža i stvara podignuti (povišeni) plato Luke Baroš da bi se uslužni prostori i pristanište podigli na postojeću nadmorsku visinu. Na toj visini novi se javni prostori Nove gradske Marine integriraju sa urbanim tkivom atraktivnim restoranima i drugim sadržajima otvarajući prekrasan pogled prema moru, brodovima i jarbolima.

Novi gradski park/Eko-koridor imat će dvije „landmark“ građevine na svakom kraju istočnog ruba Delte. Auditorij i kongresni centar smješten je na sjevernoj strani, ispod glavne ceste, oblikujući ispred javni trg. Akvarij i morski muzej smješten je na samom kraju riječke delte, a izlošci mu uključuju mnoge slatkovodne i morske riblje vrste.

Fact Sheet

naziv projekta

Delta i Porto Baroš

broj projekta

226

program

javno, infrastruktura, urbanizam, turizam

status

realizacija

projektiranje

2013 - 2015

Gradnja

2015 - 2016

Lokacija

Hrvatska, Rijeka, Delta

Površina parcele

319400 m²

Površina građevine

268550 m²

Volumen

868420 m³

Tlocrt

64890 m²

nadmorska visina

112.3 m

autor

3LHD

klijent

Grad Rijeka

Projektni tim

Silvije Novak, Saša Begović, Tatjana Grozdanić Begović, Marko Dabrović, Tomislav Soldo, Leon Lazaneo, Larisa Čišić, Nenad Štrbac

Održivi razvoj i gradnja

ChapmanBDSP - Siniša Stanković, Ivan Jovanović, Pablo Gugel

Projekt krajobrazne arhitekture

Ines Hrdalo

Vizualizacije

Boris Goreta

Konzultant za sustav za pročišćavanje otpadnih voda

Almes-eko


Fotografije

Back to top Back to projects