Hotel Argentina

Dubrovnik

Geolokacija
42°38'25'' N
18°7'16'' E
Adresa
Frana Supila 14
Grad
Dubrovnik
Država
Hrvatska

Projekt obnove Grand Ville Argentina duboko je ukorijenjen u tradiciji i krajobrazu koji okružuje ovu lokaciju. Nadahnuta bogatim dubrovačkim kulturnim i povijesnim nasljeđem, arhitektonskim vrijednostima postojećih objekata i prirodnim ljepotama jadranske obale, Grand Villa Argentina bit će jedinstveno i skladno utočište koje spaja staro i novo. Projekt je smješten u gustoj urbanoj strukturi, ali njegova blizina Dubrovačkom Starom Gradu, jedinstveno okruženje i prekrasan pogled na otok Lokrum čine ga neosporivim draguljem.

Vanjsko oblikovanje projekta obilježila je težnja za nenametljivim uklapanjem u krajobraz i postojeće urbano okruženje. Donji volumen hotela terasasto se uklapa u teren i vrtove dok gornji, svojim oblikovanjem i materijalima pravi jasnu razliku između starog i novog bez želje za dominacijom u prostoru.

Sve objekte hotela, Villu Argentinu i Villu Orsulu u jedinstvenu cjelinu povezuje zajednička terasa ispunjena bujnim mediteranskim zelenilom. Ovaj novostvoreni vanjski prostor, uključuje terasu restorana i vanjski bazen. On predstavlja spoj arhitektonskih i prirodnih elemenata, i mjesto je za uživanje u pogledima na more, otok Lokrum i zidine.

Interijer svake od zgrada je specifičan i drugačiji, u njemu su reinterpretirani bogati slojevi dubrovačke povijesti, dok naglasci i razigrani kolorit reflektiraju duh 70-ih godina prošlog stoljeća.

Tehnički najzahtjevniji dio projekta obnove zgrade Ville Argentine je gradnja još jedne etaže ispod nivoa postojećih temelja kako bismo stvorili prostor za wellness povezan s vanjskim bazenom. U suradnji s kolegama koji su radili na projektu konstrukcije, primijenjeno je  nekoliko inovativnih metoda kako bi se osigurala statička stabilnost objekta tijekom izvođenja.

Posebna pažnja posvećena je prirodnim i lokalnim materijalima (kamen, keramika, drvo). Svi su odabrani promišljeno, kako bi se skladno isprepleli s projektom uređenja interijera. 

Korištenje prirodnih materijala poštuje lokalnu baštinu, pomaže integrirati projekt u njegovo okruženje, i istovremeno odražava predanost održivim i ekološki prihvatljivim građevinskim praksama.

Fact Sheet

naziv projekta

Hotel Argentina

broj projekta

295

program

interijer, turizam

status

u izgradnji

projektiranje

2019 - 2022

Gradnja

2023 -

Lokacija

Hrvatska, Dubrovnik, Frana Supila 14

Površina parcele

8539 m²

Površina građevine

10596 m²

Tlocrt

3164 m²

nadmorska visina

17.65 m

autor

3LHD

klijent

Jadranski luksuzni hoteli

Projektni tim

Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Paula Kukuljica, Silvije Novak, Mia Andrašević, Vesna Jelušić, Duje Katić, Marta Kolar, Kristina Marković, Tomislav Soldo, Daša Manojlović, Hana Kevilj, Dino Šaruga, Ana Mikelić, Dario Kristić, Aja Zorić, Gita Grah, Antonia Dajak, Bojan Pepeonik, Nikolina Muža, Sofija Vrtarić

Vizualizacije

Branimir Turčić, Mario Harni


Vizualizacije

Gradilište

Back to top Back to projects