Kuća V2
realizacija, Dubrovnik, 2013.

Kuća V2 nalazi se u Dubrovniku, na urbaniziranom prostoru Lozice. Na atraktivnoj lokaciji neposredno uz more koja je bitno određena strmom topografijom sačinjenom od podzida, terasa i stubišta postojeći neodgovarajući objekt zamijenjen je novim. U skladu sa dugom mediteranskom tradicijom preoblikovanja i kultiviranja prirode te savladavanja "doca" (lokalni izraz za dolac: manja obradiva površina zemlje) suhozidi i visinske razlike koristeni su kao osnove za polaganje novih topografskih slojeva u horizontalnom i vertikalnom smjeru. Horizontalna, lagano uzgibana krovna ploča slijedi unutarnju strukturu ali i definira tijelo kuće koje je svojom geometrijom ugrađeno u pejzaž. Jednostavna i geometrijska forma je sa materijalom i bijelom bojom kamene fasade u skladu ali i u kontrastu sa suhozidom.
Osnovni koncept pri formiranju životnog ambijenta bio je stvoriti kuću istovremeno otvorenu prema prirodi ali i dovoljno zaštićenu od klimatskih utjecaja. Veliki staklenim stijenama na fasadi maksimalno je iskorišten prekrasan i izuzetno kvalitetan pogled koji se pruža sa parcele.
Zbog kosine terena kuća se razvija u više razina - ulaz na najgornjoj etaži, parkiranje uz ulični dio, a ostali sadržaji organizirani u poluetažama: tri spavaonice s kupaonicama, roditeljska spavaonica sa garderobom i kupaonicom, stubište, prostrani dnevni boravak, prostor za blagovanje, kuhinja, gospodarski prostor, spremište i wc, tv salon sa projekcijskim platnom te prostorom za dječju igru. Dnevna soba i blagovaonica imaju direktnu vezu s vanjskim prostorom - djelomično natkrivenom terasom sa vanjskim bazenom. Okoliš je također izveden u više nivoa - terasa koje su povezane stepenicama i spuštaju se prema moru.
Fasada i krov izvedeni su od bijelih kamenih ploča, velike staklene stjene djelomično uvučene u volumen objekta otvaraju kuću prema moru ali istovremeno osiguravaju ugodnu sjenu u unutrašnjosti. Terase su opločene kamenom ili tikovim daskama a sve slobodne površine su ozelenjene autohtonim biljnim vrstama i izvedene u materijalima prilagođenim podneblju i lokaciji.

NAZIV PROJEKTA Kuća V2

BROJ PROJEKTA 089

PROGRAM stanovanje

STATUS realizacija

LOKACIJA Hrvatska, Dubrovnik, Lozica

OBUHVAT 959 m²

BRUTO POVRŠINA 399 m²

TLOCRTNA POVRŠINA 246 m²

AUTOR 3LHD & Ecoing

PROJEKTNI TIM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Ivana Dabrović, Kristina Vidić, Romana Ilić, Ivan Milonja, Maja Tutavac, Marin Mikelić

SURADNICI PROJEKTNOG TIMA Hrvoje Vidović, Caroline O´Leary

PROJEKT STROJARSKIH INSTALACIJA Ured ovlaštenog inženjera strojarstva - Mario Josipović

PROJEKT KONSTRUKCIJE UPI-2M - Berislav Medić

PROJEKT ELEKTROINSTALACIJA IPZ-elektroinženjering 22 - Branko Čorko

PROJEKT BAZENSKE TEHNIKE Makro 5

PROJEKT KRAJOBRAZNE ARHITEKTURE Horting Sisak

TROŠKOVNIK Marija Babojelić

FIZIKA ZGRADE, PROJEKT DETALJA Mateo Biluš

MAKETA Caroline O´Leary

FOTOGRAFIJA Marko Ercegović

PUBLIKACIJE
IZDAVAČ
GODINA
Oris no.86
Arhitekst
2014.