Riva Grignano

Grignano

Geolokacija
45°42'19.7"N
13°42'44.1"E
Adresa
Riva Massimiliano e Carlotta
Grad
Grignano
Država
Italija

Obnova luke Grignano temelji se na konceptu visoko funkcionalnog otvorenog pješačkog prostora s različitim urbanim područjima. Cilj je bio redefinirati promet i parkiranje vozila, poboljšati dostupnost i funkcionalnost postojećih objekata te uspostaviti bolje veze s dvorcem Miramare i parkom Miramare.
Kako bi se naglasili pješačko korištenje i pješačke veze, cijelo područje pretvoreno je u pješačku zonu gdje promet vozila ima sekundarnu ulogu, a pješacima se daje istaknuta uloga u prvom planu. Smanjenje dominacije motornog prometa poboljšava pristupačnost i mobilnost za pješake, povećava privlačnost javnih prostora te potiče kretanje ljudi i poslovnih aktivnosti u području.

Očuvanje postojećih stabala i uvođenje nove zelene površine, prilagodljive i prilagodljive u upotrebi, bili su ključni elementi ovog projekta. Na taj način, luka Grignano postaje proširenje parka Miramare i stvara novi, prirodniji karakter cijelog područja. Osim toga, prilagođava različite oblike urbanog namještaja koji omogućavaju ljudima da više koriste javni prostor i stvaraju jedinstven pamtljivi karakter koji će poticati želju za povratkom.

Kako bi se postigao harmoničan odnos s okolinom, dvije su opcije odabrane za podlogu: prirodni kamen "Kirmenjak" i beton s izloženim agregatima. Kirmenjak je poznat arhitektonski građevinski kamen iz Istre, poznat i kao Orsera, Pietra d´Istria, Pietra d´Rovigo, Lake flower, Istrian flower, Giallo venato d´Orsera, Bianco-giallastro di Parenzo ili Avorio. Upotreba ova dva materijala i njihova kvalitetna svojstva pomažu i u suočavanju s trenutno prisutnim problemima korijenja i uništenja površinskih slojeva.
 

Dio projekta je i panoramsko dizalo koje će povezati rivu s parkom stvarajući neprekinutu promenadu i omogućiti nezaboravno iskustvo boravka u prirodi i povijesnom naslijeđu ovog prekrasnog područja.

Fact Sheet

naziv projekta

Riva Grignano

broj projekta

307

program

javno, turizam

status

projekt

projektiranje

2020 - 2021

Lokacija

Italija, Grignano, Riva Massimiliano e Carlotta

Površina parcele

7800 m²

nadmorska visina

2 m

autor

3LHD

Projektni tim

Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Hana Kevilj, Daša Manojlović, Luka Cindrić, Nikolina Muža, Antonia Dajak

Vizualizacije

Mario Harni, Branimir Turčić


Vizualizacije

Back to top Back to projects