Sportska dvorana Bale

Bale

Geolokacija
45°2'25'' N
13°47'10'' E
Adresa
Domenico Cernecca 3
Grad
Bale
Država
Hrvatska

Bale (talijanski: Valle) su malo istarsko mjesto s 1000 stanovnika, većinom poljodjelaca. Projekt nove sportske dvorane se suočio s bogatim povijesnim, kulturnim i društvenim mediteranskim kontekstom. Zbog toga je interpolacija imala poseban odnos prema zatečenom stanju i okolišu. Rješenje je nađeno u interpretaciji tradicionalnih načina gradnje uz pomoć novih tehnologija.

Mala kamena tradicionalna kućica, kažun, primjer arhetipske prefabrikacije koju su koristili pastiri kao sklonište u slučaju ljetnih vrućina i zimske hladnoće, iskorišten je kao osnovni strukturalni predložak. Tradicionalno građena bez ikakvog cementa ili žbuke s pomno odabranim isprepletenim kamenjem pronađenim na lokaciji, ova je građevina primitivni primjer prefabrikacije koja je prisutna na Mediteranu od prapovijesti. Tradicionalni lokalni motiv suhozida je iskorišten kao uzorak i motiv čitavog oplošja. 
Nova dvorana izgrađena je uz staru školu. Grad je želio napraviti školsku dvoranu, ali i, zbog veličine samog mjesta, gdje je ovo najveći objekt nakon crkve, javnu dvoranu za društvene sadržaje. Svojom dimenzijom i funkcijom ona postaje najveći javni objekt u mjestu, postaje nova i školska i sportska i gradska dvorana

Volumen je predodređen zadanom funkcijom košarkaškog igrališta, a modificiran je dodatnim programom na galeriji; fitness, sauna, teretana, dok su svlačionice spojene sa školom u niskom volumenu.

Privatni i intimni karakter zgrade u suprotnosti je s javnom primarnom funkcijom zgrade i njezinom otvorenosti staklenim pročeljima prema ulici.

Koncept dvorane je potpuno prilagođen traženoj brzini projektiranja i izvedbe od 11 mjeseci, što je bilo moguće izvesti samo sa AB prefabriciranim elementima. Dvorana je kompletno prefabricirana, tako da su svi nosivi i fasadni elementi izvedeni sa AB prefabriciranim elementima. 

Njeno mimikriziranje i prilagođavanje okolišu je namjerno, postavljanjem što manjeg mjerila, korištenjem krajolika, ali i fasadne obloge iz lokalnog kamena koja je približava izgledu starih kuća.

Fact Sheet

naziv projekta

Sportska dvorana Bale

broj projekta

105

program

javno, obrazovanje, sport

status

realizacija

projektiranje

2004 - 2006

Gradnja

2005 - 2007

Lokacija

Hrvatska, Bale, Domenico Cernecca 3

Površina parcele

3660 m²

Površina građevine

1108 m²

Volumen

6084 m³

Tlocrt

984 m²

nadmorska visina

132.60 m

autor

3LHD

klijent

Općina Bale

Projektni tim

Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Ljerka Vučić, Marin Mikelić

Projekt konstrukcije

UPI-2M - Berislav Medić, Robert Alar

Fizika zgrade, projekt detalja

Mateo Biluš

Projekt vodovoda i odvodnje

Vodotehnika - Tomislav Fujs

Projekt elektroinstalacija

IPZ-elektroinženjering 22 - Branko Čorko

Projekt strojarskih instalacija

RENA-prom - Igor Šundov

Troškovnik

Marija Babojelić

Fotografija

Damir Fabijanić


Fotografije

Nacrti

Gradilište

Back to top Back to projects