Stambeni blok Park Kneževa

Zagreb

Geolokacija
45°48'20'' N
15°59'11'' E
Adresa
Ulica Kneza Branimira - Ulica Kneza Borne
Grad
Zagreb
Država
Hrvatska

Park Kneževa pješački povezuje Branimirovu i Borninu ulicu i omogućuje pristup javnim sadržajima u svojoj unutrašnjosti. Unutar bloka smještene su tlocrtno i visinski razvedene zgrade okružene parkom, čiji su volumeni u interakciji s blokovskim zelenilom. Sadržajno objedinjuje nekoliko tipologija: stanovanje, poslovne prostore i urbani park.

Projekt se nalazi u tipičnom bloku zagrebačkog Donjeg Grada, u blizini željezničke pruge. Riječ je o prostoru stambeno-industrijskog bloka bivše tvornice Nada Dimić i tvornice Penkala. Od zatvaranja tvornica 1990-ih, zgrade u zoni između dviju ulica su dotrajale i uklonjene. Time je stvoren veliki prazan prostor u samom središtu grada koji je omogućio kvalitetnu urbanističko-arhitektonsku intervenciju.

Analiza zagrebačke tradicije donjogradskih blokova, javnih prolaza koji su uvijek prisutni u njima, visokih zgrada i parkova unutar blokova rezultirala je konceptom novog zelenog urbanog bloka. Kvaliteta zagrebačke blokovske strukture u središtu grada, koja je inspirirala projekt, omogućuje kvalitetan urbani život, jedinstven životni stil i kulturne mogućnosti unutar visoke urbane gustoće.

Projekt uključuje nekoliko različitih tipologija stanovanja. Dvoetažne kuće u nizu s predvrtom (tzv. townhouse) u mirnoj unutrašnjosti bloka omogućuju vrlo kvalitetan život u dodiru s terenom. Tu su i stanovi s većim terasama koje povećavaju kvalitetu života na otvorenom, stanovi s velikim lođama, s pogledom na grad, te najveći stanovi na zadnjem katu, s terasama i panoramskim pogledom na Zagreb.

Kako bi se prostor bloka Parka kneževa u potpunosti ozelenio i vizualno ujednačio, u sklopu projekta su uređene i energetski obnovljene fasade 4 zapuštene susjedne zgrade. 
Dodatno, prema zapuštenom prostoru koji graniči s parcelom podignuta je velika samostojeća konstrukcija dužine 50m i visine čak 12m, s mrežom po kojoj je pušten rast puzajućih biljaka te je tako ozelenjen i taj pogled. 

Javni prolaz kroz blok je novi zeleni krajbraz koji maksimizira zelene površine s prijelazima između javnih, polu-javnih i privatnih zona postupnim pomacima s travnjaka, na nisko zelenilo te na visoku šumsku sadnju. 
Mnoštvo biljaka u okolišu, na zelenim krovovima i brojnim žardinjerama na svim etažama objekta, sa sustavom navodnjavanja i odvodnje, pruža posebnu vizuru i doživljaj.
O biljkama, koje se smatraju dijelom okoliša i fasade, brinu službe zajedničkog održavanja objekta kako bi bile kvalitetne kroz cijeli životni vijek građevine.

Ulazni lobbyji u svakoj od zgrada prvi su doticaj stanara s interijerom. Zato su osmišljeni tako da atmosferom i toplinom ostavljaju dojam stambenog prostora.
U svakom od lobbyja nalazi se mural koji je djelo poznatog hrvatskog umjetnika. Svi lobbyji, kao i pretprostori stanova na svakom katu, su grijani i hlađeni kako bi osigurali maksimalni komfor življenja.

Dječje igralište u Parku Kneževa otvoreno je za djecu svih stanovnika grada. Ssprave za igru potiču kreativnost - na igralištu nema tobogana i ljuljački, već se u sklopu njega nalaze sprave za balans tijela, abakus, ploče s brojevima i slovima te su u parteru oslikane linije i oblici za imaginarne igre (školice i drugo…).

Jedan od posebnosti i dodatnih sadržaja u bloku je i dječji vrtić. Zgrada vrtića je izvedena kao poseban paviljonski objekt, u cijelosti izgrađen od drveta. 

Cjelokupna nosiva konstrukcija je drvena - zidove čini sustav drvenih stupova ispunjenih letvicama, stropovi su izrađeni od drvenih ploča na nosivim drvenim lameliranim gredama. Fasada je od ventilirane drvene obloge. Svi otvori, prozori i vrata također su drveni. Na krovu su oblikovane žardinjere predviđene za sadnju voća i povrća.
 

Fact Sheet

naziv projekta

Park Kneževa

broj projekta

291

program

stanovanje, poslovno

status

realizacija

projektiranje

2019 - 2020

Gradnja

2020 - 2022

Lokacija

Hrvatska, Zagreb, Ulica Kneza Branimira - Ulica Kneza Borne

Površina parcele

10022 m²

Površina građevine

29828 m²

Volumen

155794 m³

Tlocrt

4991 m²

nadmorska visina

115 m

autor

3LHD

klijent

VMD model

Projektni tim 3LHD

Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Zoran Šuša, Goran Mraović, Ana Mikelić, Jure Živković, Filip Tomaško, Ivona Šimunović, Nicky Vojvodić, Zrinka Vrkić, Vesna Jelušić, Sofija Vrtarić, Luka Cindrić, Ana Bjelić, Sanja Jasika Lovrić, Mia Andrašević, Vibor Granić, Dominik Žuvela, Dalia Colić, Marijana Pivac, Daša Manojlović, Nives Krsnik Rister, Josip Babec Šuša, Lorena Jelinek

Projektni tim VMD Model

Majda Vidović, Nina Sarić Zubović, Iva Đaković Margan, Vedran Roljić

Suradnici projektnog tima

Arhimetrik - Marko Zeko, Matija Kokot, Tomislav Šolto

Ilustracije (natječaj)

Ida Ister

Umjetnički murali

Jelena Bando, Tomislav Buntak, Fedor Fischer, Danko Frišćić, Matko Vekić, Zlatko Vrkljan

Dizajn signalizacijskog sustava i grafike u prostoru

Lana Cavar, Narcisa Vukojević, Hrvoje Živčić

Projekt konstrukcije

Almes-eko - Ana Martina Bakić, Mia Andrašević; Studio Arhing - Juraj Pojatina, David Anđić

Projekt elektroinstalacija

ATP projektiranje - Branko Knežević

Projekt strojarskih instalacija

ATP arhitekti inženjeri - Ana Islamović

Projekt vodovoda i odvodnje

ATP arhitekti inženjeri - Ana Islamović

Elaborat zaštite od požara

Inspekting - Maksim Carević, Josip Radeljić

Projekt prometa

C5 Koncept - Boris Leović

Projekt krajobrazne arhitekture

Dionaea-vrtovi - Nataša Tiška Vrsalović

Projekt navodnjavanja

In-Aqua - Damir Čizmek

Fizika zgrade, projekt detalja

AKFZ studio - Mateo Biluš

Projekt sprinkler instalacije

ALING - Mladen Vujnović

Troškovnik

Forel projekt - Lucija Ivas

Projekt zaštite građevne jame

Grasa - Živko Mihovilović

Glavni izvođač

Team Građenje

Fotografija

Jure Živković

Nadzor

VMD Grupa

Kovač (vrata na ulazu u blok)

Franjo Vinković

Geodetski projekt

Knez-invest - Ante Knez


Gradilište

Fotografije

Nacrti

Detalji

Video

Back to top Back to projects