5. Balkansko Arhitektonsko Bijenale

Kino Balkan, Beograd

08. December 2021

5. Balkansko Bijenale Arhitekture (BAB) održalo se od 08. do 16. prosinca 2021. godine, u prostoru Kina Balkan u Beogradu. Tema 5. BAB-a 21 bila je „Iconic Nomad in Global Village“. Zemlja-domaćin je Republika Hrvatska. Selektor hrvatske arhitekture, zadužen za selekciju radova, autora i predavača iz Hrvatske bio je prof. Saša Begović (3LHD).
Na Bijenalu je bilo izloženo preko 350 radova autora cijele balkanske regije.
Cilj BAB-a je da okupi i umreži istaknute autore iz srodnih područja urbanizma, arhitekture i dizajna iz različitih, ali regionalno povezanih sredina. Svrha ove međunarodne manifestacije je da prikaže i promiče primjere dobre prakse, ali i da pokrene diskusiju o najvažnijim temama za gospodarstvo i struku.
Balkanski arhitekti i dizajneri predstavili su se kroz 5 izlagačkih kategorija: arhitektura, urbanizam, nerealizirani projekti, dizajn interijera i dizajn namještaja. U sklopu ovogodišnje BAB izložbe prikazani su i radovi s Međunarodnog arhitektonskog natječaja „ArXellence 2“ koji je realizirala tvrtka Alumil u suradnji s Međunarodnom unijom arhitekata (UIA), a provodio se u bliskoj suradnji s ICC savjetom UIA po standardima UNESCO-a za arhitektonske natječaje.
 

Previous